info
pprofile-image

Ing. Ivana Tichotová, MBA

Cross-Cultural Coach, pracuji individuálně s lídry a top manažery, vedu workshopy ve společnostech, propojuji lidi a kultury, zakladatelka Etiquette & Protocol Academy of Prague   

"Porozumění kulturním rozdílům je obrovská inspirace, cesta k úspěchu a ke svobodě". 

 

Proč já?

Díky svým aktivitám v oblasti mezinárodního obchodu jsem měla možnost a čest se setkat s mnoha ekonomicky i politicky exponovanými lidmi a procestovala jsem téměř celý svět. Právě zde se zrodila má vášeň pro transkulturní koučink a moderní etiketu.

Co Vám setkání se mnou přinese?

Více svobody, sebevědomí, úspěch, výjimečnost a to, že se s Vámi lidé v pracovním i osobním životě budou cítit příjemně. Pokusím se Vás naučit mluvit jazykem, se kterým se dorozumíte takřka s kýmkoli a kdekoli na světě. Tím jazykem je etiketa. Snažím se měnit dnešní pohled na ni a ukazuji její moderní a užitečnou tvář.

V čem tkví jedinečnost toho, co nabízím?

Toužila jsem získat co nejlepší vzdělání v této oblasti, a tak jsem absolvovala kurzy u renomovaných odborníků v zahraničí. Mé kurzy jsou proto licencované v Británii a USA. Využívám v nich moderní výukové metody, ale vytvářím také své vlastní výukové nástroje, jako jsou např. česko-anglická kvízová aplikace, společenská hra, výuková videa nebo pexeso pro ty nejmenší. Snažím se zkrátka všemi možnými prostředky a co nejzábavnější a nejmodernější formou sdílet se svými klienty tuto jedinečnou znalost. Věnuji se jim jak individuálně, tak ve veřejných kurzech, a to nejen dospělým, ale i dětem.

Přínos pro firmu?

Největší výzvou dnešní doby je za mě multikulturní komunikace, vyjednávání a řízení multikulturních týmů. Co je black tie nebo jak se správně jedí šneci, najdete poměrně snadno na Googlu. Jenže jak např. správně vyjádřit nesouhlas s někým z jiné kultury, od koho nikdy neuslyšíte přímé „ne“ jako odmítnutí, protože by tím dotyčný ztratil tvář, kde komunikujete se šéfem, jako by byl na stejné pozici jako Vy, komu je třeba sdělit vše do posledního detailu a kdo se naopak od dětství učí „číst mezi řádky“, které národy charakterizuje až téměř posedlost ve vztahu k času a pro které naopak čas není tak zásadní a daleko důležitější jsou vztahy mezi lidmi nebo kde ve skutečnosti firmy obchodují s firmami místo s lidmi, tak to se hned tak někde nedozvíte. Stačí přitom jen něco málo z toho nevědět a pověst Vaší firmy, firemní úspěch nebo třeba vztah s kolegou či nadřízeným mohou být nenávratně ztraceny.

S mými klienty se navíc nepohybujeme jen v teoretické rovině – vždy mají šanci získané znalosti obratem konfrontovat se zástupci z dané země, která je zajímá. To slouží k jejich lepšímu zapamatování, a tedy i snazšímu a účinnějšímu použití v praxi.

Proč to dělám?

Protože i v dnešní přetechnizované době stále ještě tkví firemní i osobní úspěch v kontaktech, lidské vřelosti, porozumění a empatii.

 

Články profesionála

Desatero, jak si udržet práci a nedostat výpověď - 11.5.2023

Přestože ztráta zaměstnání nedefinuje, kdo jsme, je naprosto jasné, že se tomuto zážitku všichni s pokorou a rádi vyhneme. Mnohdy jsou důvody výpovědi… celý článek

10 tipů, jak řídit multikulturní tým a uspět v něm - 30.3.2023

Když máte v týmu Američany, kteří každou negativní kritiku zaobalí třemi slovy chvály, Francouze, Izraelce nebo Němce, kteří se jí nebojí a klidně vám… celý článek

Kurzy profesionála

Kontaktovat profesionála

Kontrola proti spamu. Kolik je šest a dvě ? Součet zapište číslicemi.

Síla profilu

star_full star_full star_full star_full star_empty

Zaměření profesionála

  • Manažerské kurzy
  • Komunikační a prezentační dovednosti
  • Obchod a prodejní dovednosti
  • Personalistika a osobnostní rozvoj

Obory

  • Ekonomika a podnikové finance
  • Prodej a obchod
  • Management
  • Vzdělávání a školství
  • Zákaznický servis